Kronen en bruggen

Kronen en bruggen vervangen uw tanden en kiezen als deze niet meer voldoen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie ervan zoveel mogelijk.

shutterstock 148407113Voor het maken van een brug of kroon gaat u ongeveer drie keer langs bij de tandarts. Bij de eerste afspraak worden de zogenaamde pijlertanden omslepen. Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van uw gebit om een perfect passende kroon te kunnen maken. De kroon of brug wordt gemaakt in het tandtechnisch laboratorium. Bij de tweede afspraak worden deze gepast en als alles in orde is, kan bij een derde afspraak de kroon of brug worden geplaatst.

Wanneer is een kroon nodig?

Als er onvoldoende houvast is voor een vulling(door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan). Als je het uiterlijk van je gebit wilt verbeteren. Meestal gaat het dan om verkleurde of slecht gevormde tanden of kiezen.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje (goud of zirconia) dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Om het kapje is keramiek aangebracht, zodat de tand zijn oorspronkelijke vorm en functie terug krijgt. De kroon wordt op de tand of kies vastgecementeerd.

Wat is een brug?

Een brug vervangt een of meer ontbrekende tanden of kiezen (elementen). Een brug zit vast op twee of meer afgeslepen tanden aan weerszijden van de open ruimte (pijlers). Op die pijlers worden kronen geplaatst met daartussen een brugdeel (ook wel dummy genoemd). Dat tussendeel bestaat uit een of meer kronen die de open ruimte opvullen.

Waar worden kronen en bruggen van gemaakt?

Van oudsher worden kronen en bruggen van een goudlegering gemaakt. Je kunt kiezen voor een volledig metalen kroon, maar veelal wordt gekozen voor een goud-keramiek kroon of een volledig keramische kroon. Bij een goud-keramiek kroon wordt een goudlegering als basismateriaal gebruikt. Dentalis gebruikt Cera F voor het maken van deze onderstructuur. Maar voor het uiterlijk wordt over de zichtbare goudlegering een tandkleurige keramiek aangebracht. De keramiek wordt in diverse lagen opgebracht om tot de juiste kleur te komen. De kleur wordt meestal bepaald door de tandarts of in ons laboratorium. Tegenwoordig kunnen volledig keramische kronen en bruggen in veel situaties worden toegepast. Door nieuwe technieken is de kans op breuk nagenoeg uitgesloten. Het materiaal is tandkleurig en ziet er zeer natuurgetrouw uit. Dentalis beschikt over het complete TizianTM CAD/CAM systeem van de Schütz-Dental Group.

Het TizianTM CAD/CAM systeem.

TizianTM CAD/CAM is een innovatief systeem voor de esthetische metaal-vrije kronen en bruggen. Dit systeem vervangt de metalen onderstructuur. De betrouwbaarheid van TizianTM restauraties wordt gesteund door jarenlang klinisch bewezen succes. Het systeem wordt onder andere gebruikt voor het vervaardigen van de voorste of achterste afzonderlijke eenheden (kronen) of multi-unit brug restauraties (bruggen) uit doorschijnend, biocompatibel zirkoon, de sterkste tandheelkundige keramiek.
Het TizianTM CAD/CAM systeem bestaat uit een scanner(TizianTMScan), een freesmachine (TizianTMCut) en een sinteroven
(van Mihm Vogt GmbH & Co.).

Wij leveren onze TizianTM aan tandartsen, maar we kunnen natuurlijk ook aan andere tandtechnische laboratoriums leveren.
Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen.

Facings en Inlays.

Facings zijn een esthetische oplossing voor bijvoorbeeld scheve of afgebroken tanden. Het zijn dunne schildjes van keramiek. Meestal moet  0,6 mm van een element weggeslepen worden. Daarover heen wordt de facing geplaatst om het uiterlijk te verbeteren. Een groot voordeel van facings is dat ze kleurvast zijn. Koffie, thee en rode wijn hebben geen invloed op de kleur. Een inlay wordt gemaakt als een volledige kroon niet noodzakelijk is. Vaak wordt er gekozen voor een composiet vulling, maar een keramische vulling (inlay) is ook mogelijk. Dentalis werkt met het cera quick-press systeem.

Neem contact op