Kunstgebit herstellen
Als het gebit niet meer goed op de plaats blijft zitten, kan dit door ons eenvoudig worden hersteld. Een goede pasvorm is belangrijk voor het draagcomfort en voorkomt dat u geen voedselresten onder het gebit krijgt en er geen drukplekken ontstaan.
Als uw gebit goed past zult u ook minder kans hebben op breuk. Wanneer uw gebit niet meer past krijgt u op de punten waar het gebit nog wel contact heeft, een te grote druk, wat pijnlijk is en waardoor het gebit kan breken. Als de pasvorm minder is geworden kunt u uw kunstgebit herstellen door de volledige basis te vernieuwen. Dit heet een rebasing van de prothese. Aangezien uw kaken altijd blijven slinken (ook al gaat het langzaam) zal na anderhalf - tot twee jaar de pasvorm niet meer goed zijn en moet u uw kunstgebit herstellen met een rebasing.
Hoe werkt een rebasing
Uw tandarts of tandprotheticus zal uw kunstgebit herstellen door met uw oude gebit als afdrukmal een afdruk in de mond te nemen. Hij gebruikt hiervoor meestal een rubberachtig materiaal. Als u afdrukken (happen) vervelend vindt omdat u het gevoel hebt dat afdrukmaeriaal in uw keel loopt, hoeft u hier met een rebasing niet bang voor te zijn. Er is maar heel weinig afdrukmateriaal nodig voor een rebasing. Het afdrukmateriaal blijft in het gebit zitten en daarom zult u enige tijd het gebit moeten missen. De tandtechnicus of tandprotheticus zal nu op het laboratorium de hele basis van uw kunstgebit herstellen.
Meestal duurt het ruim twee uur, voordat u het gebit weer kunt ophalen.
Uw kunstgebit herstellen na een breuk
Als uw gebit gebroken is, moet u ook uw kunstgebit herstellen. Ook al is er maar een klein stukje afgebroken. Scherpe randen of een verminderd houvast kan vervelende klachten geven. Als het breukvlak door de basis van het gebit gaat, moet er altijd een rebasing worden gedaan. Zonder afdruk kan de tandarts niet de pasvorm van uw kunstgebit herstellen of behouden. Indien het breukvlak niet door de basis gaat, bijvoorbeeld als er een tand uit is, is er geen afdruk nodig en kan de tand op het laboratorium teruggeplaatst worden.
Een breuk in uw kunstgebit herstellen met secondenlijm is niet verstandig. Superlijm of secondenlijm gaat een chemische reactie aan met de kunsthars en dan wordt het kunstgebit herstellen een lastige klus.