klikgebit

Kunstgebit kliksysteem

Een kunstgebit kliksysteem is een systeem waarmee het kunstgebit houvast krijgt aan de implantaten. Hoe meer houvast, hoe beter, mits u nog in staat bent om het gebit met niet al te veel kracht uit de mond te halen. Het ene kunstgebit kliksysteem is niet het andere.

Er bestaan kliksystemen met drukknopjes, met magneten of met een metalen hekje (dolderstaaf). Elk systeem kan gebruikt worden in zowel de onderkaak als in de bovenkaak. In de onderkaak wordt verreweg het vaakst een kliksysteem gemaakt, in het gebied vooraan in de kaak. Maar ook in de bovenkaak kan elk kunstgebit kliksysteem gemaakt worden.

Kunstgebit kliksysteem met drukknopjes
Een kunstgebit kliksysteem met drukknopjes heeft een patrix (bolletje) en een matrix (holletje). De patrix zit vast aan het abutment, dat is het opzetstukje wat op het implantaat wordt vastgezet. De matrix zit vast in het kunstgebit. Het voordeel van drukknopjes is dat ze redelijk makkelijk schoon te houden zijn. Het nadeel is dat ze iets minder vast zitten dan een dolderstaaf. Soms moet de matrix vervangen worden omdat het lam is, maar dat komt niet vaak voor. Dit kunstgebit kliksysteem is vrij klein. Bij sommige mensen is er heel weinig ruimte en in die gevallen zijn drukknopjes ideaal.

Kunstgebit kliksysteem met magneten
Bij een kunstgebit kliksysteem met magneten worden er platte opzetstukjes op het implantaat vastgezet die vervaardigd zijn van magnetisch metaal. In het kunstgebit zelf zitten dan magneten, boven elk implantaat een. Ook hier is een van de voordelen dat ze redelijk makkelijk schoon te poetsen zijn. Een nadeel is dat de afstand tussen de magneten en de opzetstukjes heel nauw luistert. Als u heel dik tandvlees heeft wat sterk resiliënt is (erg indrukbaar is) dan kunnen de magneten bij het kauwen tegen de implantaten tikken en stuk gaan. De magneten geven redelijk veel houvast. Ook dit kunstgebit kliksysteem is vrij klein van afmeting en kan dus gebruikt worden bij mensen die niet veel ruimte hebben in de mond.

Kunstgebit kliksysteem met dolderstaaf of stegconstructie
Dit is het meest gebruikte kunstgebit kliksysteem. Een dolderstaaf (stegconstructie) is een metalen staafje wat de implantaten onderling verbindt en vast in de mond zit. De staaf is in doorsnee vaak eiervormig en geeft heel veel houvast aan een of meerdere ’ruiters’ die in het kunstgebit zijn gemonteerd. Deze ruiter is de matrix, de staaf is de patrix en ze zitten over elkaar heen geklikt als het gebit in de mond zit.

Dit kunstgebit kliksysteem is wat groter, dus er moet wel ruimte zijn in de mond. Meestal is dit geen probleem aangezien de meeste klikgebitten gemaakt worden juist als de kaak erg geslonken is. Het nadeel is dat een dolderstaaf wat lastiger te poetsen is. Vaak weegt dat echter niet op tegen het houvast wat dit kunstgebit kliksysteem geeft.

Neem contact op