Een kunstgebit aanmeten

Een kunstgebit wordt door een tandprotheticus of een tandarts aangemeten. Bij het aanmeten van een nieuw kunstgebit krijgt u in principe vijf afspraken. Op de vijfde afspraak is uw kunstgebit klaar en kunt u gaan wennen aan het nieuwe gebit.

Kunstgebit-aanmetenDit kan enige weken duren waarin er af en toe een drukplekje moet worden weggehaald door de tandarts of prothetist.
Soms worden stappen overgeslagen, bijvoorbeeld bij een nood kunstgebit aanmeten. En soms komen er extra afspraken bij omdat er iets gecorrigeerd moet worden. U kunt bijvoorbeeld de tanden niet mooi vinden bij het passen, wat dan veranderd moet worden en dan komt er een extra pas-afspraak bij.

Eerste afspraak kunstgebit aanmeten: Afdrukken

De eerste afspraak bestaat uit het afdrukken van uw kaken met een standaard vorm afdruklepel en een afdrukmateriaal wat redelijk nauwkeurig is. Meestal wordt hiervoor alginaat gebruikt. Deze afdrukken worden door een tandtechnisch laboratorium of door de tandprotheticus uitgegoten in gisp zodat hij een gispen replica krijgt van uw kaak. Het is mogelijk om nu al de tanden uit te zoeken, zodat deze door het laboratorium de volgende keer al los meegeleverd worden. Vaak worden ze pas tijdens de beetbepaling (zie hieronder) uitgezocht. Een kunstgebit aanmeten kan niet zonder afdrukken, maar veel mensen worden hier misselijk van. Een trucje om niet misselijk te worden is tijdens het afdrukken niet diep in te ademen. Dus goed uitademen en ‘diep puffen’ door de neus. Na een minuut is het spul hard en kunt u weer normaal ademen. Dit kunt u oefenen door met een slok water op bed te gaan liggen en de mond te openen. Denk erop: niet het water inslikken. Zo wordt voor iedereen een kunstgebit aanmeten een stuk makkelijker!

Tweede afspraak kunstgebit aanmeten: Definitieve afdrukken

Op deze eerste modellen worden op maat gemaakte afdruklepels gemaakt. Deze hebben als voordeel dat de randlengte van de afdruklepel zodanig gemaakt kan worden zodat de spieren rondom de kaken en mond niet gestoord worden in hun beweging. Met een vrij dik, stevig afdrukmateriaal worden de randen van de afdruklepel nu afgedrukt waarbij alle spieren van de wang en mond bewogen worden. Zo vormen de spieren heel nauwkeurig zelf waar de rand van de afdruk (en later de rand van het kunstgebit) kan komen.Daarna wordt met een dunner afdrukmateriaal de hele kaak afgedrukt.

Deze dubbele afdruktechniek zorgt voor een veel betere pasvorm van uw kunstgebit dan bereikt kan worden met een enkele afdruk.
Met deze tweede afdruk wordt een zeer nauwkeurige replica van de kaak gemaakt (het definitieve model), waar ook precies de spieraanhechtingen op de kaak en daarmee de maximale randlengte van het kunstgebit wordt aangegeven.

Tegenwoordig wordt bij een kunstgebit aanmeten dit altijd gedaan. Vroeger maakte men verschil tussen een ‘ziekenfonds’prothese en een ‘C-prothese’, waarvan alleen de laatste een dubbele afdruk kende.

Derde afspraak kunstgebit aanmeten: Beetbepaling

Voor de derde afspraak worden er beetplaten gemaakt op de definitieve modellen van de onder- en bovenkaak. Dit is een belangrijke stap bij het kunstgebit aanmeten. Hiermee kan de tandarts of tandprotheticus de positie van de boven en onderkaak ten opzichte van elkaar bepalen. Dus hoe diep u dichtbijt, maar ook hoe de kaken precies recht boven elkaar staan. Dit is belangrijk omdat de kaakgewrichten alleen goed kunnen functioneren als de kiezen recht op elkaar komen en niet naar links of rechts glijden bij het dichtbijten. Ook als u te diep dichtbijt kunnen de kaakgewrichten last van slijtage krijgen. Kaakgewrichts-klachten houden in dat u pijn krijgt vlak voor of in uw oren (waar de kaakgewrichten zitten) of bijvoorbeeld knakkende geluiden hoort als u eet.

Tijdens deze sessie worden ook de tanden uitgezocht. Nu kunt u samen met de behandelaar de kleur, de vorm en de stand van de tanden gaan uitzoeken. Voor de kleur en de vorm heeft de tandarts stalen, folders, kaarten en modellen waar u uit kunt kiezen. De tandarts geeft u hierin uiteraard advies. Als u tevreden was met de vorm van de tanden van uw oude kunstgebit, dan is het ook mogelijk om een klein afdrukje te maken van uw oude gebit zodat op het laboratorium dezelfde tanden uitgezocht kunnen worden. Ook foto’s waar u lachend op staat zijn heel handig voor de protheticus of tandtechnieker die de tanden gaat zetten. Als u een foto meeneemt, kijk dan goed welke tanden u toen had. Als het uw eigen tanden waren van vroeger kunt u die na laten maken, maar het kan natuurlijk ook dat u de tanden wilt hebben van een vroeger kunstgebit. Dan kunt u daar uiteraard een foto van meenemen als u dat gebit niet meer heeft. Bij uw kunstgebit aanmeten bent u degene die bepaalt hoe u eruit gaat zien!

Vierde afspraak kunstgebit aanmeten: Passen in was

Zodra alles is uitgezocht en de beet is bepaald kunnen de tanden worden gezet. Een kunstgebit aanmeten kan niet zonder de tanden te passen van te voren. Als u het nieuwe kunstgebit gaat passen is echter de plaat die op de kaken rust nog van kunsthars of een ander materiaal. Deze platen zijn gemaakt op het definitieve model maar het materiaal is niet nauwkeurig. Daarom zitten de platen nog los in de mond, maar dat is niet zoals de uiteindelijke plaat wordt.

De tanden zijn echter wel definitief. Dus de kleur, vorm of stand van de tanden zullen exact zo blijven. Als het nog niet helemaal naar uw zin is kan het nu nog veranderd worden omdat ze vast staan in was. Dit kan met een warm instrument zacht gemaakt worden zodat correcties mogelijk zijn. Als de kleur of vorm niet naar uw wens is kunnen er andere tanden ingezet worden. Als de stand niet mooi is kan deze veranderd worden en de vorm van de tanden kan ook aangepast worden door de tanden te beslijpen.
Een enkele keer zijn de correcties teveel om aan de stoel te doen en moet het terug naar het laboratorium, in dat geval zal u een extra afspraak maken om nog een keer te passen.

Ook zal uw behandelaar kijken of de beet, zoals die bepaald is in de vorige afspraak, goed is.

Vijfde afspraak kunstgebit aanmeten: Plaatsen

Bij de laatste afspraak is uw nieuwe kunstgebit klaar. De tandarts of tandprotheticus zal eerst controleren of er geen zere plekken zijn of scherpe randjes. Ook zal de beet gecontroleerd worden en eventueel nog wat gecorrigeerd. Meestal voelt uw nieuwe kunstgebit vreemd aan. Het duurt een paar weken voordat u er helemaal aan gewend bent. Hoe groter het verschil met uw oude gebit, hoe langer het duurt voordat uw nieuwe kunstgebit eigen is. Een kunstgebit aanmeten is altijd precisie handwerk maar hoe nauwkeuriger het gedaan wordt, hoe sneller het went.

Eventuele vervolgafspraak bij het kunstgebit aanmeten: controle en drukplaatsen

In de weken na het plaatsen van uw nieuwe gebitsprothese kan het gebeuren dat er drukplaatsen ontstaan. Leg het nieuwe gebit niet direct uit, want vaak gaat dit na een dag over. Als het niet over gaat na een aantal dagen of heel erg pijn doet, kunt u dit meestal eenvoudig laten corrigeren. Ook een iets te lange rand of een te lange verhemelteplaat is eenvoudig aan te passen.

Neem contact op