Prothese op implantaten: de procedure

Om een prothese op implantaten te laten maken bent u wel even bezig. De hele procedure beslaat vijf maanden tot soms wel een jaar, voordat u met uw nieuwe prothese op implantaten helemaal klaar bent.

In de praktijk ziet de procedure er als volgt uit:

Consult
Allereerst gaat u tijdens een consult bij een tandarts, implantoloog of kaakchirurg vragen of een prothese op implantaten bij u mogelijk is. Aan de hand van een gesprek, een mondonderzoek en aanvullende rontgenfoto’s kan hij/zij dat beoordelen. Het kan ook zijn dat uw specifieke klachten niet op te lossen zijn door een prothese met implantaten, maar dat u gewoon met een nieuw kunstgebit geholpen kan worden.

Als uw behandelaar vindt dat een prothese op implantaten een goede indicatie is, dan moet hij of zij het aanvragen bij uw verzekeraar. Het kan een aantal weken duren voordat de machtiging verstrekt is. Indien een operatie nodig is voor een kaakopbouw wordt dat tegelijkertijd aangevraagd bij de zorgverzekering.

Eventueel een kaakopbouw
Indien u een kaakopbouw nodig heeft wordt u onder narcose geopereerd aan uw kaken in het ziekenhuis. Tijdens deze ingreep zult u meestal een dubbele operatie ondergaan: een operatie aan de heup om een botrand uit te nemen en een operatie aan de kaak om het bot naar te transplanteren. Hierna moet u een week of zes voorzichtig zijn met de heup belasten. Ook de kaak mag u niet belasten: u kunt ongeveer vier maanden niet eten met een kunstgebit. Wel kan na ongeveer een week tot tien dagen het oude gebit aangepast worden zodat u het kunt dragen als u naar buiten gaat. U mag er echter dan nog niet mee eten.
Als u geen kaakopbouw nodig heeft, scheelt dat heel veel in de hele procedure van een prothese op implantaten.

De implantaten
Als het nieuwe kaakbot is vastgegroeid (of als u deze operatie niet nodig heeft) kunnen de implantaten erin gezet worden. Soms worden er vier implantaten gezet, soms ook twee, een enkele keer drie. Dit is afhankelijk van de hoogte en de vorm van de kaak. Deze ingreep kan poliklinisch onder locale verdoving. Een enkele keer worden er tweefase implantaten gebruikt die helemaal onder het tandvlees liggen na de behandeling. In dat geval moet vlak voor het vervaardigen van de nieuwe prothese op implantaten eerst het bedekkende tandvlees weggehaald worden en een opzetstukje (abutment) in het implantaat bevestigd worden. Meestal wordt een eenfase implantaat gebruikt, waarbij er direct na de operatie een schroefdekseltje te zien is wat uit het tandvlees steekt. U moet deze ook een paar maal daags gaan poetsen. Hiervoor krijgt u meestal een afspraak bij de mondhygiëniste voor instructies. U hoeft niet te wachten tot uw prothese op implantaten klaar is om naar de mondhygiëniste te gaan.

Vastgroeien
Het vastgroeien van de implantaten duurt ongeveer drie maanden voor de onderkaak en zes maanden voor de bovenkaak. In de tussentijd mag u de implantaten niet belasten. Eten kunt u het beste doen door alles in de blender te doen of fijn te maken met een staafmixer. Als u toch de implantaten gaat belasten kan het zijn dat ze niet vastgroeien aan het kaakbot.

Wel kunt u in deze periode uw oude gebit laten aanpassen bij de tandarts zodat u uw oude tanden kunt dragen. Dit kan vanaf zeven tot tien dagen na de operatie en is alleen bedoeld om cosmetische redenen. Om te voorkomen dat u toch de kiezen op elkaar gaat bijten of kauwen tijdens het eten, waardoor de implantaten niet vastgroeien wordt ook wel aangeraden om alleen het oude bovengebit in te doen.

Uw prothese op implantaten
Nu kan het kunstgebit en de suprastructuur gemaakt gaan worden. De suprastructuur is de constructie waarmee de prothese op implantaten vastklikt. De meest voorkomende suprastructuur is een ’bar’ of ’dolderstaaf’. Dit is een metalen hekje die de implantaten met elkaar verbind. Ook is het mogelijk om drukknoopjes of magneten te gebruiken.

Voor de suprastructuur en het nieuwe gebit zult u minimaal vijf keer wekelijks een afspraak krijgen. Daarna is uw prothese op implantaten klaar.

Een prothese op implantaten in één dag
Sommige behandelaars maken voor u een prothese op implantaten in één dag, zodat u nooit zonder tanden loopt. Dan wordt van te voren het gebit gemaakt in vijf afspraken. Vervolgens worden ‘s morgens  de implantaten geplaatst en eventueel een afdruk genomen voor de dolderstaaf. Deze dolderstaaf wordt dan direct op het laboratorium vervaardigd en ‘s middags wordt de dolderstaaf tegelijk met de prothese op implantaten geplaatst.
Deze methode heeft wel meer risico’s dan de methode waarbij u drie maanden moet wachten voordat u uw prothese op implantaten mag dragen.

Neem contact op