Een gebitsprothese op implantaten

Wilt u een sterk gebit waarmee u weer zorgeloos kunt lachen en eten wat u wilt? Dan is een gebitsprothese op implantaten een goede keus. De implantaten worden stevig in het kaakbot bevestigd, waardoor het voelt en vrijwel functioneert als een natuurlijk gebit. Wel kunt u er rekening mee houden dat dit hele traject in totaal vijf maanden tot een jaar in beslag zal nemen. U heeft er dan uiteraard wel vele jaren plezier van.

Hoe gaan we te werk bij Dentalis?

Om u alvast voor te bereiden, is het goed om u in te lezen in de procedure. Deze bestaat uit een aantal stappen:
1. Het consult
2. Doorverwijzing naar de implantoloog
3. Eventuele kaakopbouw
4. De implantaten
5. Vastgroeien van de implantaten
6. Uw prothese op implantaten

Het consult

Allereerst maakt u een afspraak in onze praktijk. Aan de hand van het gesprek en een mondonderzoek beoordeelt onze tandprothetist of een gebitsprothese op implantaten noodzakelijk en een geschikte oplossing voor u is. Mocht dit niet het geval zijn, dan bespreken we direct andere mogelijke opties.


Dentalis Advies

Doorverwijzing naar de implantoloog

Als onze tandprothetist vindt dat een prothese op implantaten een goede indicatie is, dan zal deze u doorsturen naar een implantoloog. Wij informeren de implantoloog en sturen uw gegevens door. De implantoloog neemt contact met u op voor het maken van een kennismakingsgesprek en een verder mondonderzoek. Hij beoordeelt aan de hand van de ontvangen gegevens en een röntgenfoto welke mogelijkheden er zijn en zal de aanvraag voor een machtiging bij uw zorgverzekeraar starten. Het kan een aantal weken duren voordat de machtiging verstrekt is. Indien een operatie nodig is voor een kaakopbouw wordt dat tegelijkertijd aangevraagd bij uw zorgverzekeraar.

Eventuele kaakopbouw

In sommige gevallen is een kaakopbouw noodzakelijk, wanneer er niet voldoende kaakbot aanwezig is om het implantaat in te kunnen bevestigen. Uw kaak wordt dan operatief met eigen - of kunstbot opgebouwd, zodat er in een later stadium een implantaat geplaatst kan worden.

De implantaten

Indien u een kaakopbouw operatie heeft ondergaan, moet het kaakbot goed zijn vastgegroeid voordat de implantaten geplaatst worden. Indien er geen botopbouw noodzakelijk is, start de implantoloog na het kennismakingsgesprek en mondonderzoek direct met het plaatsen van de implantaten. Hoeveel implantaten er tegelijkertijd geplaatst worden is afhankelijk van de hoogte en vorm van de kaak en kan zowel poliklinisch als onder lokale verdoving worden uitgevoerd.

Vastgroeien van de implantaten

Het duurt ongeveer drie maanden voordat een implantaat in de onderkaak is vastgegroeid en zes maanden voordat een implantaat stevig vast zit in de bovenkaak. Omdat u de implantaten niet mag belasten, adviseren we u om uw eten fijn te malen (met behulp van een blender of staafmixer). Belast u de implantaten toch, dan kan dit ervoor zorgen dat het implantaat niet voldoende vastgroeit aan het kaakbot.

Betekent dit dat u maandenlang geen gebit draagt?

Nee, we begrijpen dat het, om cosmetische redenen, niet prettig is om zo lang geen gebit te dragen. Na de operatie zal de implantoloog u weer terugverwijzen naar ons en zal onze tandprothetist uw gebit aanpassen. Zo kunt u na ongeveer 7 tot 10 dagen na de operatie toch met een prettig gevoel de deur uit gaan. Soms wordt aangeraden alleen het bovengebit in te doen, om te voorkomen dat u de kiezen op elkaar bijt en hiermee het implantaat belast.

Uw prothese op implantaten

Zodra de implantaten goed vastgegroeid zijn in uw kaakbot, kunnen wij het gebit en de suprastructuur maken. De suprastructuur is de constructie waarmee we de prothese op de implantaten vastklikken. De meest voorkomende suprastructuur is een ’bar’ of steg. Dit is een metalen hekje dat de implantaten met elkaar verbindt. Ook is het mogelijk om drukknoppen of magneten te gebruiken. Voor de suprastructuur en het nieuwe gebit wordt u een 5 tal keren bij onze tandprothetist voor een afspraak ingepland. Daarna is uw prothese op implantaten klaar.

Kan het ook sneller?

Dat kan. Sommige behandelaars maken voor u een prothese op implantaten in één dag, zodat u uw gebit nooit hoeft te missen. Voorafgaand aan het plaatsen van de implantaten vinden vijf afspraken plaats, waarin het gebit wordt gemaakt. Vervolgens worden ‘s morgens de implantaten geplaatst en eventueel een afdruk genomen voor de steg (de klikconstructie). De steg wordt direct in het laboratorium gemaakt en ‘s middags wordt deze tegelijk met de prothese op de implantaten geplaatst.

Zijn hier risico’s aan verbonden?

Ten opzichte van de eerstgenoemde methode, levert de prothese op implantaten in één dag methode wel meer risico’s op. Om de risico’s zorgvuldig af te wegen is het van belang dat u voldoende informatie heeft. Zowel wij als de implantoloog informeren u graag over de verschillende mogelijkheden.


Heeft u nog vragen of wenst u nog meer informatie:

Neem contact op 

 

Dentalis tandprothetische- en tandtechnische praktijk ©