wachtruimte-dentalis

Gedeeltelijk kunstgebit

Een gedeeltelijk kunstgebit biedt functieherstel als u nog niet alles mist. Als u nog een aantal tanden en kiezen hebt, maar niet voldoende om lekker te eten en praten, kunt u een gedeeltelijk gebit nemen. Met een gedeeltelijk kunstgebit kunt u weer normaal eten, lachen en praten.

Ook als het restgebit niet stabiel is, er kiezen van de bovenkaak uit gaan zakken of als de beet heel ongelukkig is zonder vervanging van de getrokken kiezen is een gedeeltelijk kunstgebit een manier om de beet te herstellen en daarmee niet alleen het restgebit te beschermen, maar ook de functie te herstellen. Zo kunt u weer normaal eten, praten en lachen.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een gedeeltelijk kunstgebit.

1. Een gedeeltelijk kunstgebit van kunsthars

Een volledig kunstgebit is gemaakt van tandvleeskleurig kunsthars en kunsthars of porseleinen tanden. Een gedeeltelijk kunstgebit of ’plaatje’ wordt op dezelfde manier gemaakt, alleen met ’gaten’ waar de eigen tanden nog staan. Afhankelijk van de hoeveelheid en de plaats van het restgebit kan dit stevig vast zitten omdat het aan de binnenkant (verhemelte of tongzijde) tegen de andere tanden en kiezen aan zit. Soms zijn er nog weinig eigen tanden en kiezen en dan kan het wel loszitten omdat het niet de vastzuigende werking heeft van een volledig kunstgebit. Als het los zit kan met een gebogen metalen haakje om de kiezen iets meer houvast gemaakt worden, maar deze kunnen ook weer de kiezen beschadigen als ze teveel schuren.

Een gedeeltelijk kunstgebit heeft dus als nadeel dat het niet heel goed is voor de eigen tanden en kiezen, ook omdat er vaak veel plaque en tandsteen ontstaat langs de tandhalzen. Een ander nadeel is dat er op het verhemelte ook een plaat zit, net als bij een volledig kunstgebit.
Vaak wordt een gedeeltelijk kunstgebit van kunsthars gemaakt als overgangsmiddel naar een volledig kunstgebit. Groot voordeel namelijk van zo’n gedeeltelijk kunstgebit is dat er makkelijk tanden en kiezen aangezet kunnen worden, als er later weer iets getrokken moet worden. Zo groeit u langzaam naar een volledig kunstgebit toe en dat is vaak prettiger dan ineens alles te laten trekken.

2. Een gedeeltelijk kunstgebit of frameprothese

Een andere mogelijkheid is een frameprothese. Dit is ook een gedeeltelijk kunstgebit maar heeft een metalen basis, waar het tandvleeskleurig kunsthars aan vast zit. Aan deze metalen basis zitten ’klammers’, dat zijn metalen haakjes die om de eigen kiezen vast zitten. Deze klammers zijn helemaal naar de vorm van de kiezen gegoten en passen dus heel nauw. Daarom  schrapen ze niet langs de tanden en zullen ze geen beschadigingen maken. Een frameprothese zit over het algemeen lekker vast. Omdat deze vorm van een gedeeltelijk kunstgebit een volledige metalen basis heeft, heeft u ook geen plaat op het verhemelte. Een smalle en dunne metalen brug of ring op het verhemelte geeft veel meer comfort dan een volledige plaat van kunsthars. Bovendien zijn de gegoten ankers zodanig geconstrueerd dat er geen voedselimpactie plaats vindt en daardoor veel minder plaque en tandsteen zal ontstaan. Een frameprothese, in tegenstelling tot een gedeeltelijk kunstgebit van kunsthars, is gemaakt met als doel het behoud van de rest van de tanden en kiezen.

Een nadeel is dat het bij een frameprothese moeilijker is om kiezen bij te plaatsen.

Gedeeltelijk kunstgebit kosten

Indien u een gedeeltelijk kunstgebit laat maken, krijgt u hiervoor geen vergoeding vanuit de basisverzekering. Dit geldt zowel voor een ’plaatje’ of gedeeltelijk kunstgebit die geheel van kunsthars gemaakt is, als voor een ’frame’ of ’frameprothese’, met een metaalbasis.
Om de kosten van een gedeeltelijk kunstgebit te kunnen declareren moet u een aanvullende verzekering hebben. Er zijn veel aanvullende verzekeringen die 75% van de kosten voor een gedeeltelijk gebit vergoeden. Uw verzekering kan u daar meer informatie over geven, maar het staat ook in uw vergoedingenoverzicht op de website van uw zorgverzekering.

Neem contact op